dilluns, 22 de desembre del 2008

CRISI ALIMENTÀRIA MUNDIAL – causes de l'augment del preu dels aliments

FACTORS TRANSITORIS

Després d'haver arribat als màxims nivells a meitats de 2008, els preus dels aliments han tornat a baixar, degut al fet que alguns dels factors que van provocar la pujada dels preus, eren de naturalesa transitòria:

1_Baix nivell d'existències i males collites

En un context de reserves mundials molt baixes com l'actual, males collites per condicions climàtiques adverses són suficients per a provocar un fort augment de preus.

2_Augment del preu del petroli

L'encariment del petroli va provocar l'augment del preu dels fertilitzants i el dels costos de transport.

3_L'especulació financera

La influència d'inversors financers en els productes bàsics agrícoles va provocar bombolles especulatives en els mercats de matèries primeres.


FACTORS TENDENCIALS


No obstant això, hi ha motius per a pensar que avui hi ha factors que seguiràn pressionant la demanda a l'alça i l'oferta a la baixa, i per tant els preus dels aliments a l'alça, si no es prenen les decisions polítiques adequades.

Els factors relacionats amb l’augment de la demanda d’aliments són:

1_Creixement de la població mundial.




2_Canvis en les pautes d’alimentació d’alguns països.

Potències emergents, com ara la Xina i l’Índia, estan canviant d’hàbits; moltes famílies ara poden comprar carn més sovint. La ramaderia i l’agricultura són les activitats que fan servir més aigua: al voltant del 70% del consum mundial.




3_El creixement de la producció de biocombustibles

La indústria emergent dels biocombustibles està provocant un augment de la demanda de cereals. Es preveia que de 2007 a 2008 es consumirien 100 milions de tones de cereals (4,7% de la producció mundial de cereals) per a la producció de biocombustibles. S’està destinant terres de cultius alimentaris per dedicar-los a biocombustible. Com que els biocombustibles són més barats que els hidrocarburs i contaminen menys, cada vegada se n’utilitzin més i, fins i tot en alguns casos, reben subvencions de part dels governs.




Els factors relacionats amb la disminució de l’oferta d’aliments són:

1_El canvi climàtic

Els seus efectes potencials i les males condicions meteorològiques fan disminuir la producció mundial de cereals.

"Per cada grau més de temperatura s'espera un 10% de menor productivitat dels conreus"
Lester Brown, Plan B, rescatando un planeta bajo estrés y una civilización en problemas, WW Norton &Co, Nueva York, 2006

2_ La pressió sobre els recursos naturals

Hi ha una necessitat permanent d’obtenir més quantitat de menjar i de millor qualitat, però l’increment de la producció mundial d’aliments en els últims 40 anys, de quasi el 170%, ha tingut un alt cost mediambiental (greu deteriorament de molts sòls agrícoles, degradació generalitzada de l’entorn, etc.).

"El llac Txad era en els anys 60 el quart major llac d'Àfrica, amb una superfície de 26.000 km². El 2006 la seva extensió s'havia reduït 900 km², a causa principalment de l'augment de l'extracció d'aigua per a irrigació. El llac Txad podria acabar assecant-se al llarg del segle XXI"

Vikipèdia/llac Txad


3_Les polítiques comercials

Les polítiques comercials mundials han fet que molts països abandonin la producció d'aliments bàsics, per dedicar-se a la producció d'aliments per a l'exportació.

“A Egipte, els agricultors ja no conreen blat, conreen fruita per exportar”
Anne-Cécile Robert, "Rares sont les agriculteurs qui cultivent le blé", Le Monde Diplomatique, mai 2008


més informació sobre causes de l’augment del preu dels aliments [text en PDF]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada