dilluns, 22 de desembre del 2008

CRISI ALIMENTÀRIA MUNIDAL - les revoltes de la fam

La pujada dels preus dels aliments s'ha fet sentir a tot el món; tanmateix, és en els països més pobres on ha colpejat més fort a les persones.

Segons la FAO aquesta crisi ha portat a 75 milions de persones més a patir fam, que se sumen als 850 milions que ja es trobaven en aquesta situació. Això ha posat en evidència l’extrema vulnerabilitat de les persones dels països més pobres davant la fluctuació dels preus dels aliments.

La FAO preveu que serien necessaris 30.000 milions de dòlars per any, durant un període de 10 a 15 anys, per eradicar la fam al món.

S’han detectat situacions critiques en 21 països de l’Àfrica, 9 de l’Àsia, 4 de l’Amèrica Llatina i 2 d’Europa, països en els quals s’ha necessitat l’ajuda externa. En diversos països, hi ha hagut disturbis greus, com ho veiem en aquest mapa.


MAPA




REFLEXIONS SOBRE AQUEST TEMA

Els aliments bàsics - blat de moro, arròs i blat - representen, de mitjana, el 20% dels aliments que es consumeixen a l'Àfrica al sud del Sàhara, on únicament aquests tres cultius proporcionen prop del 30% de les calories.
Los efectos del elevado precio de los alimentos en África, Preguntas a Robert Townsend, economista superior de la Unidad de Agricultura del Banco Mundial, Worldbank.
http://go.worldbank.org/08T27WA4P0


L'Àfrica subsahariana és l'única regió on la producció de cultius alimentaris ha disminuït i els agricultors cullen només una tercera part del que obtenen a l’Àsia.
“Carestía de los precios de los alimentos augura hambre a millones de africanos”, Worldbank, 12.04.08
http://go.worldbank.org/6UALR3TXA0

Es preveu que hi haurà motins per gana durant un llarg període que es poden traduir en noves onades d'emigració, ja que el menjar representa fins i tot el 75% dels ingressos de les famílies de països pobres, davant un 15% als països rics.
“Motines del hambre", Ignacio Ramonet, Le Monde Diplomatique No 151 mayo 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada