dijous, 11 de desembre del 2008

CRISI ALIMENTÀRIA MUNDIAL – l'augment del preu dels aliments

Des dels anys 70 no s’havia vist un augment tan brusc del preu dels productes alimentaris. Els preus no van parar de pujar l’any 2007 i van arribar al màxim a mitjans de 2008: el preu internacional de la tona de blat de moro va arribar a 310 $ USD (per comparació dels 140 $ un any abans); la tona d’arròs a 960 $ (per comparació dels 330 $ un any abans) i la de blat a 400 $ (per comparació dels 200 $ un any abans).


Augment del preu dels cereals en un any: de març de 2007 a març de 2008.


FONT:BBC

A partir de juliol-agost 2008, a l'expectativa de grans collites per a 2009 (es preveu que la producció mundial de cereals per a 2009 serà suficient per cobrir la demanda), els preus van començar a baixar. Tanmateix, l'augment de la producció no pot explicar per si sol la rapidesa i la magnitud de la caiguda dels preus, que en gran part es deu a la crisi financera que viu el món i a la caiguda del preu del petroli.

Aquesta nova situació ha afegit molta incertesa sobre el futur del preu dels aliments, la qual cosa ha portat a Jacques Diouf, director de la FAO, a demanar als líders mundials la creació d'un Nou Ordre mundial de l'Agricultura : "Hem de corregir el sistema actual, que genera inseguretat alimentària mundial per les distorsions del mercat internacional.". "Hem de tenir -va afegir- la intel·ligència i la imaginació de concebre polítiques de desenvolupament agrícola, així com regles i mecanismes, que garanteixin un comerç internacional sense barreres i just alhora."


més informació sobre l’augment del preu dels aliments [text en PDF]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada