dilluns, 22 de desembre del 2008

ELEMENTS QUE CONTRIBUEIXEN A LA INSEGURETAT ALIMENTÀRIA – les malalties cròniques

A l'Àfrica, el sector agrícola és altament vulnerable als efectes de les malalties humanes a causa de la seva dependència de la mà d'obra i l’escassetat de maquinària agrícola.

Malalties, com ara la SIDA, sobretot a l’Àfrica subsahariana, afecten directament la inseguretat alimentària de moltes famílies que pateixen aquesta malaltia o altres. En les famílies on algú pateix el VIH/SIDA, la major part dels ingressos es destinen a pagar els medicaments o l’atenció mèdica. Sovint se sacrifiquen els estudis o la força de treball d’un dels seus membres per tenir cura del malalt. Aquesta situació provoca que no quedin diners per comprar llavors i se senten obligats a la venda de bestiar i altres béns. Tampoc no queden fons per contractar més mà d’obra.

A l’Àfrica oriental, l’escassetat de mà d’obra causada pel VIH/SIDA ha donat lloc a la reducció de terres de cultiu, la disminució del rendiment agrícola i el canvi dels cultius convencionals als de subsistència. Els coneixements agrícoles també es van perdent a mesura que mor la generació que els té. Els infants, i en particular les nenes, sovint deixen d’anar a l’escola per ajudar la família.

Així, hi ha un nexe letal entre l’alimentació i el VIH/SIDA. Les persones afectades pel virus necessiten cada vegada més calories i substàncies nutritives. Per altra banda, la malnutrició accelera el progrés de la malaltia i de les infeccions oportunistes i, per últim, sense una bona alimentació, els medicaments antiretrovirals no fan efecte.



NOMBRES PER A REFLEXIONAR

"En 2006, el numero total de persones infectades pel VIH a l’Àfrica subsahariana, va superar al nombre total de persones infectades en totes les altres regions del món"
FAO/25.ª CONFERENCIA REGIONAL PARA ÁFRICA, Nairobi, junio de 2008

Persones infectades pel VIH el 2006 : 4,3 milions
A l’África subsahariana : 2,8 miliones
A la resta del món : 1,5 milions
ONUSIDA-OMS/ Situació de l'epidèmia del SIDA/diciembre 2006

A lÀfrica viu tot just una desena part de la població mundial, però aquí es donen nou de cada 10 casos de nova infecció del VIH.
FAO/25.ª CONFERENCIA REGIONAL PARA ÁFRICA, Nairobi, junio de 2008


1 milió de persones moren cada any com a conseqüència de la infecció per malària, 90% a l’Àfrica subsahariana.
FAO /25.ª CONFERENCIA REGIONAL PARA ÁFRICA, Nairobi, junio de 2008

La tuberculosi és la 2a causa de mortalitat dels adults a tot el món, després de la SIDA
FAO/25.ª CONFERENCIA REGIONAL PARA ÁFRICA, Nairobi, junio de 2008


La producció agrícola dels petits camperols d’algunes zones de Zimbabwe pot haver-se reduït fins i tot un 50% ens els últims 5 anys, sobretot a causa de la SIDA.
OAF/ONUSIDA

MÉS REFLEXIONS SOBRE AQUEST TEMA

A diferència d’altres malalties, la SIDA devasta sobretot la població en edat productiva, d’entre 15 i 50 anys d’edat.
FAO, "SIDA, amenaza para el África rural", Focus
http://www.fao.org/FOCUS/s/aids/aids1-s.htm



Vivim en un món dividit: molta gent pateix les malalties infeccioses pròpies dels subalimentats, mentre augmenten els afectats per les malalties cròniques dels sobrealimentats.

El estado del mundo 2005, Worldwatch Institute. (National Geographic España. 2008, El Estado del Planeta. Thomas Hayden. Edición especial, Washington, D.C)


més informació sobre les malalties cròniques [text en PDF]


2 comentaris:

klara ha dit...

Hola jo em dic clara i el meu correu es roro444@gmail.com.
jo amire a l'àfrica per ajudar a les persome que estan patin fam i també fare grans descobrimens sobre els ximpanzes. Sóc biologa i mespecialitzo en els primats i en tot aquest tema es a dir soc primatologa.

SI ALGU ESTA INTERESSAT que menvii un correu ili explicare mès!!!

ATENTAMENT:

CLARA ROBRES ROCA (NOVA BIOLOGA + PRIMATOLOGA DEL SECLE 21, XXI)

Anònim ha dit...

Jo Clara, necesitaria saber més coses de ximpanzés, perquè estic fent el treball de recerca sobre aixo. M'agradaria que ens trobessim algun dia per poder-te fer una entrevista. Segur que seràs la millor primatòloga del món.

Ferran, universitat de Barcelona.

Publica un comentari a l'entrada